Przepisy z kakao

Przepisy z kakao znajdziesz w każdej dobrej książce kucharskiej. Trudno sobie wyobrazić cukiernie lub domową kuchnię bez wielu dań z kakao w roli głównej.

Przepisy z kakao

12 przepisów w kolekcji

Ciasto kakaowe

Ciasta czekoladowe, czekolady, brownie, gofry, ciasteczka i desery z mascarpone – wszędzie znajdzie się miejsce na zastosowanie tej fantastycznej przyprawy.

Mimo że chętnie sięgamy po efekt końcowy, czyli pochodzący z owoców kakaowca proszek, często nie jesteśmy świadomi tego, jaką drogę przeszły jego ziarna, zanim trafiły na np. wierzch naszego tiramisu.

Przepisy z kakao to świetny pomysł na słodkie wypieki na ciepło, desery bez pieczenia, gorące czekolady bez konieczności używania czekolady, ciastka, ciasteczka i polewy. Z pewnością bez kakao kuchnia byłaby dużo uboższa. Jeśli więc masz ochotę na pyszne babeczki na podwieczorek lub kruche ciasteczka, sięgnij po jeden z przepisów, które krok po kroku wyjaśniają, jak wyczarować pyszne słodkości w domowej kuchni. Znajdziesz je na naszej stronie z recepturami na słodkie zapomnienie. Rzuć wyzwanie niejednej cukierni i sprawdź, jak zastosować kakao w swojej kuchni. Dowiedz się, skąd pochodzi ten cenny składnik, który tak często dodajemy do różnych wypieków i przygotuj sprawdzone przepisy dla siebie i swoich gości

Skąd pochodzi kakao? Boski dar, który pozwala nam upiec czekoladowe ciasto

Podobnie jak kawa czy herbata, kakao początkowo nie było znane Europejczykom. Dopiero w wyniku wypraw takich śmiałków jak Krzysztof Kolumb, świat poznał smaki z odległych krain, które szybko stały się furorą wśród zamożnych europejczyków. Kakao nie było wyjątkiem. Zanim jednak dotarło do Europy, było niezwykle istotnym produktem dla wielu kultur.

Na terenach Amazonii w Ameryce Środkowej i Południowej odkryto miejsca, charakteryzujące się największą różnorodnością genetyczną kakaowca. Jednak pierwsze ślady kakao, które odkryte zostały przez archeologów, sięgają nawet V wieku przed naszą erą. Tak, kakao ma już ponad 7 tysięcy lat.

Pierwsi amatorzy kakao cenili je za pożądane wartości odżywcze. Bogate w białka i tłuszcze ziarna były mielone na mąkę, mieszane z kukurydzą i spożywane jako napój.

Ziarna kakaowca były tak cenne, że stanowiły również formę środka płatniczego. Nic dziwnego, skoro z pobudzającego działania kakao korzystali głównie kapłani w czasie świętych obrzędów i żołnierze maszerujący przez gęstą dżunglę na spotkanie z nieprzyjacielem.

Według mitologii Majów i Azteków, bóg Quetzalcoatl podarował ludziom pierwsze drzewo kakaowca, by Ci mogli cieszyć się szczęściem i mądrością. Dobrze, że dzisiaj my również możemy korzystać z jego daru. Rzeczywiście, ciasteczka z dodatkiem kakao potrafią sprawić mnóstwo szczęścia.

Dlaczego kakao stało się popularne na świecie? Napoje z dodatkiem kakao podbiły serca Europejczyków

Gdy Hiszpanie i Portugalczycy przepłynęli Atlantyk i spotkali Azteków i Inków, zostali poczęstowani kubkami gorącego kakao z chili. Można powiedzieć, że to była miłość od pierwszego skosztowania. Europejscy kupcy szybko zdali sobie sprawę z wartości i możliwości, jakie niesie uprawa i handel ziarnami kakaowca.

Od XVI wieku na świecie zaczęto zakładać plantacje kakao tam, gdzie było to możliwe. Powstały między innymi w Afryce i Azji.

Gdy do Europy zaczęły docierać pierwsze statki z ładowniami wypełnionymi ziarnami kakaowca, zaczęto przygotowywać napoje bazując na azteckich i inkaskich przepisach. Szybko jednak zorientowano się, że gorzki i intensywny smak można złagodzić za pomocą innych przypraw. Używano do tego przede wszystkim wanilii, ale także cukru, dzięki któremu napój był delikatniejszy i bardziej dostosowany do europejskich podniebień.

W końcu na terenach dzisiejszej Ghany pojawiły się plantacje, które razem z miejscami upraw w Indonezji i na Wybrzeżu Kości Słoniowej, stanowią dziś 70% światowej produkcji.

  

Skąd się bierze wedlowskie kakao?

Kakaowiec to drzewo, które rocznie rodzi około 50 owoców w kształcie kolb o czerwono-brunatnej barwie. W środku znajdują się ziarna (kilkadziesiąt sztuk) obleczone białą substancję przypominającą watę.

Zanim kakao trafi do Twojego ciasta, musi przejść skomplikowany proces zbioru, fermentacji, suszenia i prażenia, dzięki czemu nabiera znanego nam smaku i aromatu. Proces przygotowywania kakao, zmieniania ziaren kakaowca w proszek, którego używasz w domu, jest niezwykle skomplikowany. Znacznie różni się od tego, co setki lat temu robili Majowie i Inkowie, by uzyskać gorzki, intensywny napój o właściwościach wzmacniających.

Wedlowskie kakao pochodzi z Ghany. Ziarna, które są jedynym składnikiem proszku kakaowego, sprawiają, że ma wyraźny czekoladowy posmak. Z pewnością dlatego tak świetnie sprawdza się jako jeden ze składników ciast, deserów i przepisów bez pieczenia.

Należy także podkreślić, iż ziarna kakaowca znajdują się pod ścisłą kontrolą International Cocoa Organisation, która zrzesza wszystkie kraje słynące z uprawy kakaowców. Rada organizacji spotyka się 2 razy w roku w Londynie, by wyprowadzać nowe działania mające na celu poprawę jakości upraw i dbanie o zrównoważony rozwój.

Szukając kakao, które będzie dobre w smaku i idealnie nada się do ciasta, sięgnij po Kakao ciemne z Ghany. Dzięki temu składnikowi Twoje ciasta będą wyśmienicie smakować, a gorący kubek kakao ogrzeje zmarznięte dłonie w chłodne dni.

Wartości płynące z kakao

Kakao jest nie tylko niezwykle pyszną przyprawą, która sprawi, że wszystkie ciasta i ciasteczka mogą smakować lepiej. Powszechne upodobanie czekoladowych nut można tłumaczyć wieloma powodami. Czasem wręcz mówimy, że dzięki czekoladzie możemy poprawić humor sobie wzajemnie – i wiele w tym prawdy! Prócz satysfakcjonowania naszych kubków smakowych, proszek z ziaren kakaowca wyróżnia też zawarty w nim magnez. Najwięcej oczywiście znajdziesz go w ciemnej mocno gorzkiej czekoladzie 80% Wedla lub samym kakao. Zatem, przy okazji przygotowywania smakołyków z użyciem kakao, nasycisz zmysły wonią i smakiem, ale i dostarczysz dawki minerału z naturalnego źródła.

 

Jak przechowywać kakao?

Kakao jest przyprawą sypką, która nie przepada za wilgocią. Może bowiem zmienić konsystencję pod jej wpływem, a także stracić swoje właściwości. Podobnie jak kawę i herbatę, należy przechowywać je w suchym i ciemnym miejscu, najlepiej w zamkniętym pojemniku. Przeznacz na to słoiczek lub puszkę. Dzięki temu kakao zawsze będzie intensywne i mocne w smaku – nie musisz obawiać się, że wywietrzeje. Przechowuj je w temperaturze ok 15-20° Celsjusza.

 

Desery z kakao – zaczynamy!

W wielu przypadkach do deserów używamy czekolady. To ona stanowi bazę chociażby słynnego brownie, które dzięki niej jest niezwykle wilgotne i bardzo intensywne. Kakao jednak nie powinno być przez Ciebie w żaden sposób bagatelizowane. Dzięki tej przyprawie stworzysz doskonałe ciasto czekoladowe oraz polewę, musy, ciasteczka, czekoladową babkę, a nawet blok czekoladowy jak za dawnych czasów i naleśniki doskonałe do powideł śliwkowych. Za pomocą kakao możesz zrobić niezwykłe desery. Wcale nie potrzebujesz do nich czekolady, choć ona oczywiście także jest wspaniałym dodatkiem cukierniczym. Dziś skupmy się jednak na kakao. Co możesz z niego wyczarować?

Ciasto czekoladowe na bazie kakao

Ciasto czekoladowe to prawdziwy klasyk. Zrobisz je bez problemu, mając zaledwie godzinę na przygotowania. Potrzebujesz do niego tylko kilku składników, dzięki czemu jest to deser niezwykle praktyczny, a wręcz “na ostatnią chwilę”. Gdy odwiedzają Cię goście, którzy nie zapowiedzieli wizyty bądź Twoja rodzina ma ochotę na coś słodkiego, a Ty w szafce z produktami nie masz zbyt wielu półproduktów, to właśnie ciasto czekoladowe na bazie kakao może Cię uratować. Musisz mieć do niego tylko mąkę, cukier, mnóstwo kakao (około 50 gramów, by ciasto było mocno czekoladowe), a także proszek do pieczenia, mleko, jajka, czyli wszystko to, co stanowi podstawę wypieków.

Żadnych więcej dodatków nie potrzebujesz. Jeśli nie masz masła, możesz zastąpić ten składnik olejem – najważniejsze, by ciasto było wilgotne. Zamiast mleka krowiego, możesz użyć roślinnego zastępnika. Nie martw się, że ciasto wtedy nie wyjdzie. A co z jajkami? Te także możesz zastąpić, na przykład za pomocą jogurtu wegańskiego czy banana. Istnieje wiele sposobów, by przygotować pyszne wegańskie wypieki z kakao. Ciasto będzie doskonałe, jednak pamiętaj, że najlepiej smakuje wtedy, gdy ma w sobie coś jeszcze. Możesz zdecydować się na polewę czekoladową (którą także zrobisz z kakao) bądź postawić na trochę inny smak i zdecydować na dodatek bitej śmietany z mascarpone i wanilią. Takie połączenie jest genialne! Ciasto czekoladowe na bazie kakao możesz też przełożyć powidłami bądź dżemem wiśniowym czy porzeczkowym. Czymkolwiek, co sprawi, że ciasto będzie miało lekko kwaskowaty posmak na przełamanie słodyczy.

 

Biszkopt do tortu czekoladowego

Jeśli przygotowujesz piękny tort czekoladowy, na przykład na urodziny swojej pociechy, ukochanej osoby czy członka rodziny, postaw na coś wyjątkowego i skorzystaj z kakao. Nie musisz obawiać się, że dodatek tej przyprawy jakkolwiek wpłynie na konsystencję biszkoptu. Wiele osób boi się, że to ciasto im nie wyjdzie. Rzeczywiście, biszkopt jest dość problematycznym deserem – wymaga sporo uwagi i dokładnego odmierzania składników. Jednak nie warto zakładać najgorszego. Nawet jeśli nie masz jeszcze biszkoptu w swoim cukierniczym portfolio, z pewnością uda Ci się przygotować kakaową wersję, w sam raz do czekoladowego tortu. Pamiętaj, że biszkopt potrzebuje różnych rodzajów mąki: pszennej oraz ziemniaczanej w różnych proporcjach. Do tego konieczne są także jajka i to w sporej ilości. Jeśli chcesz, by Twój kakaowy biszkopt był naprawdę intensywny, musisz użyć też dużo kakao. 50 gramów powinno sprawdzić się przy dużym biszkopcie z siedmiu jajek. Gdy tylko biszkopt będzie gotowy, przełóż go kremem na bazie czekolady. Dzięki temu połączeniu tort okaże się spektakularny, a urodziny udane. Idealny tort potrafi zdziałać cuda. A Tobie może się on udać nawet w sytuacji, w której jest to Twój pierwszy wypiek tego typu.

 

Kakao i dodatki. Z czym mieszać tę przyprawę?

Masz już swój doskonały biszkopt czekoladowy? A może po prostu szykujesz się na przygotowanie ciasta na bazie dużej ilości kakao? Jakikolwiek deser przygotowujesz, warto dowiedzieć się, jaki dodatek będzie do niego pasować. Oczywiście wszyscy czekoladoholicy doskonale wiedzą, że czekolada z czekoladą to najlepsze połączenie. Jeśli więc robisz kakaowe ciasto, możesz przełożyć je musem z czekolady. Masz wtedy pewność, że całość wyjdzie doskonale. Gdy szukasz czegoś, co będzie kontr-smakiem dla czekolady, zdecyduj się na wanilię. Nawet dzieci wiedzą, że kakao i wanilia to dwa smaki, które świetnie się ze sobą łączą. To właśnie udowadniają lody czekoladowo-waniliowe. A owoce? Które z nich będą pasować do kakao? Tu masz pełną dowolność. Jabłka w cieście kakaowym sprawią, że będzie ono trochę słodsze, ale przede wszystkim niezwykle wilgotne. Kawałki jabłka znikną w cieście i tylko od czasu do czasu chrupną pod zębem. Podobnie będzie z gruszkami – jesienią możesz swobodnie wybierać pomiędzy tymi dwoma rodzajami owoców i każda opcja będzie dobra. W cieście świetnie prezentować się będą również maliny. Te z kolei lepiej dodać na wierzch, gdyż są bardzo delikatne. Lepiej wykorzystać te piękne owoce do dekoracji. Możesz też zrobić z nich szybką konfiturę, którą przełożysz ciasto lub biszkopt. Maliny, ze względu na lekko kwaskowaty smak, idealnie nadają się jako dodatek do kakao.

Kolejnym owocem, który jest stworzony do towarzyszenia kakao, jest oczywiście śliwka. Kwaśna, wyrazista, świetnie neutralizuje słodycz ciasta czekoladowego i podbija intensywność kakao. Jeśli więc masz pod ręką śliwki, możesz zrobić z nich szybkie powidła bądź po prostu powbijać połówki w ciasto, zanim jeszcze włożysz je do piekarnika. A może wolisz trochę inne smaki? Coś bardziej egzotycznego? W takim razie ucieszy Cię wiadomość, że kakao świetnie dogaduje się z kokosem. Wiórki kokosowe to doskonały dodatek do ciasta kakaowego (podobnie zresztą jak orzechy). Możesz dodać ich całą paczkę, a ciasto będzie cudownie chrzęścić w zębach podczas każdego kęsa. Jeśli jeszcze bardziej chcesz podbić smak kokosa, możesz dodać do ciasta likier kokosowy lub zastosować mleko kokosowe zamiast zwykłego. Tu jednak musisz uważać – mleko z puszki jest bardzo gęste i tłuste, więc może to wymagać od Ciebie zmniejszenia porcji masła zastosowanego do przygotowania ciasta.

 

Czekoladowa polewa do ciast i tortów

Polewa może i nazywa się czekoladowa, ale przecież zrobisz ją bez żadnych problemów właśnie z kakao. Być może taka polewa kojarzy Ci się z domowym sernikiem babci i wylizywaniem kubka oraz łyżeczki. Dla wielu z nas to najpiękniejsze wspomnienia związane z kuchnią i pichceniem słodyczy. To niezwykle prosty przepis na polewę, która sprawdzi się w przypadku wielu słodkich przepisów. Zrobisz ją na bazie masła, by była delikatna, kremowa i świetnie dawała się rozprowadzić po przygotowanym przez Ciebie deserze. Kiedy robisz polewę z kostki masła, użyj około 80 gramów cukru i czterech łyżek kakao. Gdy potrzebujesz więcej polewy, wystarczy że zmienisz proporcje. Masło i cukier podgrzej razem, a gdy masa się rozpuści, dodaj kakao. Pamiętaj jednak, by zrobić to po zdjęciu garnka z palnika. Dzięki temu nie przypalisz kakao, a polewa wyjdzie idealnie. Polej nią ciasto czekoladowe lub biszkopt. Możesz także zanurzyć w niej owoce lub ciasteczka, jeśli akurat brakuje Ci w domu czekolady.

 

Ciastka czekoladowe – ciemne, intensywne kakao w roli głównej

Przygotowujesz niewielkie ciasteczka, na przykład na bazie płatków owsianych? Świetnie się składa, bo akurat one bardzo lubią się z kakao. Możesz za pomocą tej przyprawy zmienić blade, delikatne ciasteczka owsiane w niezwykle intensywny deser. Do swojego sprawdzonego przepisu musisz dodać tylko trzy łyżki kakao. To wszystko, by zmienić kolor i smak tego fantastycznego deseru. Pamiętaj, że jeśli chcesz, aby ciasteczka owsiane były jeszcze smaczniejsze, możesz dodać do nich posiekane orzechy: ziemne, laskowe czy też włoskie. Ten dodatek doda smaku, zapachu, ale również tekstury. Ciasteczka będą jeszcze bardziej chrupać! Jeśli nie masz pod ręką orzechów, być może w szafce w spiżarni znajdziesz nasiona słonecznika. One również nadają się idealnie do takich ciasteczek. Mają delikatny, lekko słodki smak, który w połączeniu z goryczką kakao stanowi duet idealny.

 

Kakaowy mus – deser w kilka minut

Aby przygotować idealny, bardzo intensywny w smaku mus, wcale nie musisz mieć pod ręką czekolady. Wystarczy, że w szafce masz pudełeczko z kakao. W lodówce z kolei musisz mieć śmietankę kremówkę. Do pełni szczęścia niezbędny będzie jeszcze cukier puder, choć zwykły cukier w zupełności wystarczy. Jak zrobić taki szybki kakaowy mus? Wystarczy, że wszystkie składniki połączysz ze sobą bardzo delikatnie, najlepiej trzepaczką, by uniknąć grudek z kakao. Później włącz mikser i na dużych obrotach zacznij ubijać przygotowaną masę na delikatny, kremowy mus kakaowy. Jeśli chcesz, by był bardziej puszysty, możesz dodać do niego także mascarpone. Wtedy jednak wsyp więcej kakao, by śmietankowe smaki nie przeważyły nad tym najważniejszym, intensywnym i gorzkawym. Krem trzymaj przez godzinę lub dwie w lodówce, by stężał. Podawaj go najlepiej ze świeżymi owocami i listkiem mięty. Wtedy jest najsmaczniejszy. Widzisz, jak niewiele potrzeba do szczęścia? Tylko kilka składników, by móc zrobić doskonały deser!

 

Kakao jako posypka

Kakao w kuchni sprawdza się też jako dodatek do już gotowych deserów. Często wykorzystywane jest na przykład jako ostatni element gorącej czekolady z bitą śmietaną, by jeszcze podbić ten mocny smak. Podobnie jest z mrożoną kawą. Ale czy wiesz, że kakao może być też posypką nie gorszą od cukru pudru czy wiórków kokosowych? Potrzebujesz przykładu? Kulki mocy są najlepszym z nich! Kulki mocy to deser składający się z wielu słodkich i zdrowych składników, takich jak daktyle, orzechy czy pestki. Gdy są już ulepione, obtacza się je w wiórkach kokosowych, siekanych orzechach lub właśnie kakao. Ta ostatnia opcja jest najpyszniejsza. Dlaczego? Ponieważ kakao jest niezwykle mocną, konkretną w smaku przyprawą. Gdy kulka dotknie Twojego języka, czujesz siłę kakao. Następnie przegryzasz deser i czujesz już wszystko, całe spektrum smaków! To prawdziwie boska kombinacja.

 

Czy teraz widzisz już, jak wiele możesz zrobić za pomocą zwykłej/niezwykłej przyprawy, jaką jest kakao? To całe mnóstwo smaków i aromatów, które w kuchni pozwalają kreować prawdziwą magię!